Agenda    

Nieuws:

Actueel:

 

..... Verhuizing

.....  Herdruk boek `500 jaar Zwartenbergse polder`

.....  Boek `Moord in Zwartenbergse polder`

.....  Eigen polder kruidendrank

.....  Rondleidingen

.....  Windmolenpark

 

Verhuizing

Ton van den Wijngaart beheerder van deze site, schrijver van het boek en gids van de Historische rondleidingen heeft per 1 februari 2017 zijn onderkomen in de polder (het oudste huis) verlaten om elders in het dorp te gaan wonen. Zijn liefde voor de polder blijft gelukkig onverminderd.

 

Herdruk Boek Zwartenbergse polder

 

Op 26 oktober 2007 is een door Ton van den Wijngaart geschreven boek genaamd "500 jaar Zwartenbergse Polder" uitgegeven.

Het boek geeft een prachtig beeld van het ontstaan van de polder vanuit de pre-historie tot op heden. Belangrijke gebeurtenissen en feiten worden specifiek belicht. Naast copiën van officieële documenten worden ook alle polderbewoners vanaf 1800 tot 1940 vermeld.

De oplage van 1225 stuks was binnen 6 weken volledig uitverkocht.

Reeds jaren levende plannen om een herdruk het levenslicht te laten zien gaat definitief werkelijkheid worden. Er zijn een 3 tal sponsoren gevonden dus kan het wederom een betaalbare versie worden. Omdat er ook in de jaren na de eerste druk uiteraard weer e.e.a. veranderd is in de polder word het een geactualiseerde herdruk. Op 6 april 2013 heeft deze herdruk het levenlicht gezien.  

Deze 2-de (geoptimaliseerde) druk kost slechts € 10,00.

 

 

 

Boek `Moord in de Zwartenbergse polder

 

Een zekere Johannes Uijtdewilgen is op 13 februari 1918 vlakbij de Zwarte molen door het hoofd geschoten door de minnaar van zijn vrouw. Per toeval ontdekte begin 2011 een kleinkind (woonachtig in Belgie) van de vermoorde man dat het om haar opa ging. Nooit eerder hebben de kleinkinderen dit geweten. Het balletje ging toen pas echt rollen. Via via is Ton van den Wijngaart als ¨polderdeskundige¨ benaderd om samen met een zekere Kees Goverde de zaak verder uit te zoeken en te bekijken of hierover een boek geschreven kan worden. Ook dit boek(je) is inmiddels klaar en gaat door Ton geheel in eigen beheer uitgeven. Het teld ruim 70 pagina's en kost € 5,00 (inmiddels bijna uitverkocht) 

 

                                                                    UITVERKOCHT 

                                                             

 

 

Eigen polder kruidendrank

Ton van den Wijngaart had al heel lang het idee/wens om een eigen polderdrankje te ontwikkelen. In samenwerking met slijterij Nelis (Zevenbergen) is sinds eind 2013 een kruidenlikeur onder de naam "´t Zwartenbergske" ontwikkeld en verkrijgbaar. Gezien de beperkte oplaag moet Ton de kruikjes zelf van eigen ontworpen en gemaakte etiketten voorzien. De bedenker houd, ondanks de vele vragen, zijn recept geheim. Deze pittige kruidenlikeur (beslist niets voor watjes) is naast slijterij Nelis in Zevenbergen alleen verkrijgbaar via Ton (0765621495). Een kruikje van 700 ml kost € 12,00. Ook leuk om cadeau te geven.  Tijdens rondleidingen word dit polderdrankje ook altijd geschonken

 

Historische rondleidingen

Wat op 17 maart 2007 begon als een feestje voor de huidige polderbewoners is inmiddels uitgegroeid tot een regelmatig terugkerend fenomeen in de polder. Ton van den Wijngaart (zelf inwoner van de polder) geeft als gids "Engelbrecht van Etten" regelmatig historische rondleidingen. Sinds 2007 zijn er al erg veel rondleidingen geweest zowel voor gezelschappen als op basis van losse aanmeldingen.

De groepen op zich zijn zeer divers. Zo waren er verschillende familiegezelschappen maar ook een scootmobielclub, personeelsverenigingen, buurtverenigingen en een carnavalsclub.

De rondleiding kan zowel geheel lopend, fietsend als ook geheel of gedeeltelijk per huifkar of Landrover Defender (terreinwagen) gemaakt worden.

Zie voor details verderop.

 

 

Mogelijkheden rondleidingen:

Vanaf 2017 kunnen rondleidingen alleen nog georgansieerd worden vanuit het polderrestaurant "in den Molen" naast de windwatermolen ofwel Zwartenbergse molen

 

 

Programma / mogelijkheden voor rondleidingen:

 

Het programma voor een wandel rondleiding ziet er als volgt uit:

 

        -    Aanvang: In overleg                      -  Vertrek vanuit polderrestaurant

            

        -    Ontvangst met koffie / thee en iets lekkers verplicht in restaurant

        -     Uitleg over ontstaan van het gebied vanuit de prehistorie.

        -    Specifieke invloeden op de polder zelf en zijn unieke karakter.

        -    Na de inleiding (ca. ˝ uur) rondleiding "om" de polder.

        -    Zo veel als mogelijk (en/of toegestaan is) volgen van de

            oorspronkelijke dijken.

        -    Tijdens de rondleiding ( ca. 8 km) onderweg toelichting op   

             speciale plaatsen, gebeurtenissen en vooral

             genieten van de omgeving.

        -    Na de rondleiding (geschatte duur ca. 3 tot 3˝ uur ) 

             tijd voor napraten / vragen.

        -    Groepsgrote in overleg

        -    Kosten per deelnemer € 5,00 (excl. restaurant verbruik)

 

  • Wandeling is zowel over verhard als onverharde ondergrond.
  • Denk om u schoeisel.
  • De rondleiding is ook per fiets te doen met een iets aangepastte route
  • Iets te eten en of drinken meenemen voor onderweg is zeker aan te raden (gezien de tijd)

     

Verder zijn nog een aantal optionele ideeën voor groepen waarbij bemiddeling mogelijk is:

 

Arrangement 1

 

Als boven maar dan geheel of gedeeltelijk met huifkar.

Totaalprijs Incl. borreltje € 14,00. (prijs teld voor groepsgrote vanaf 13 personen. Bij kleiner aantal overleg s.v.p) (excl. restaurant verbruik)

 

Arrangement 2

 

Geheel of gedeeltelijk met huifkar met aansluitend uitgebreide Brabantse koffietafel in het polderrestaurant.

Prijs € 14,00 incl. borreltje (exclusief restaurant verbruik).

 

Arrangement 3. (NIEUW).

 

Sinds begin september 2009 is het ook mogelijk voor kleine groepen (maximaal 8 personen) om met een echte Landrover Defender (terreinauto) de polder te bezichtigen. Ook bij deze mogelijkheid is keuze mogelijk van geheel of gedeeltelijk met de terreinauto gecombineerd met lopen. Totaalprijs incl. borreltje onderweg € 7,50 (exclusief restaurant verbruik).

 

Voor informatie bel 0765621495 / 0622615348 of klik op contact.

 

 

 

 

 

 

 

Historische rondleidingen        foto impressie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zomaar wat foto´s

 

 

 

 

Windmolenpark in de polder

 

Het windmolenparek van Eneco aan de Zwartenbergseweg is sinds medio december 2012 operationeel. De 5 molens (turbines) kunnen gezamenlijk aan elektrische energie opwekken voor 8000 gezinnen. Qua uiterlijk van en bouw in de polder zal de polder daarna helaas nooit meer het wijdse polderlandschap zijn. U kunt ze reeds van heel veraf zien aangezien de wiekhoogte 150 meter bedraagt (bijna 2 x zo hoog als de Grote kerk van Breda). Ton v.d. Wijngaart (zelf inwoner van de polder) heeft de gehele bouw fotografisch vastgelegd. Zijn archief bevat ca. 1500 foto´s.